ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Οι επίσημοι κανονισμοί της FIBA ισχύουν και για το My Basket League 4on4, οι περιπτώσεις που υπάρχει διαφοροποίηση αναφέρονται παρακάτω:

ΓΗΠΕΔΟ / ΟΜΑΔΕΣ


Το παιχνίδι εξελίσσεται στο μισό γήπεδο της καλαθοσφαίρισης, σε ένα καλάθι.

Κάθε ομάδα έχει δικαίωμα στην έναρξη της σεζόν να δηλώσει από 6 μέχρι 12 παίκτες για το πρωτάθλημα και κατά την χειμερινή περίοδο να προσθέσει επιπλέον άλλους τρεις (3) με την δυνατότητα να φτάσει σε τελικό αριθμό 15 συμμετεχόντων.

 • Κάθε αθλητής για να έχει δικαίωμα συμμετοχής είναι υποχρεωμένος να φέρει μαζί του την My Basket League 4on4-Member Card-,η οποία είναι προσωπική για τον καθένα και έχει την ιδιότητα του Δελτίου Αθλητή.
 • Δικαίωμα συμμετοχής δεν έχουν αθλητές εν ενεργεία με δελτίο σε Α1, Α2 και Β εθνική. Επιτρέπεται μέχρι ένας (1) αθλητής με ενεργό δελτίο στην Γ εθνική, απαραίτητα με συμμετοχή στην ανώτερη κατηγορία του πρωταθλήματος (Division 1).
 • Στα τουρνουά που φέρουν την λέξη “Summer” στον τίτλο τους δεν υπάρχει περιορισμός συμμετοχής αθλητών με ενεργά δελτία Εθνικών κατηγοριών.

Οι αγωνιζόμενοι που έχουν δηλωθεί στην αρχική λίστα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα playoff του τουρνουά, εφόσον έχουν συμμετάσχει στο 1/3 των παιχνιδιών της ομάδας τους, που έχουν πραγματοποιηθεί. Το ίδιο ισχύει και για τους αγωνιζόμενους που θα προστεθούν σε οποιαδήποτε στιγμή του πρωταθλήματος πριν τη “μεταγραφική περίοδο”.

Τυχόν προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ λόγω τραυματισμών ή λάθος προγραμματισμού ή κενών θέσεων στην τελική15άδα θα εξετάζονται ανά πάσα στιγμή κατά την διάρκεια του πρωταθλήματος και θα αποφασίζεται από την διοργανώτρια αρχή εάν θα γίνονται δεκτές.

“Μεταγραφική περίοδος” ορίζεται η εβδομάδα στο τέλος 1ου γύρου.

Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου η ομάδα έχει την δυνατότητα να προσθέσει 3 παίκτες επιπλέον της αρχικής 12άδας και δύναται ο τελικός αριθμός του ρόστερ να φτάσει στους 15 αθλητές .

Οι αγωνιζόμενοι που θα δηλωθούν εκείνη τη περίοδο έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα playoff του τουρνουά, εφόσον έχουν συμμετάσχει στο 50% των παιχνιδιών της ομάδας τους.

*Τυχόν δεκαδικά ψηφία (0,5) στο σύνολο αγώνων θα στρογγυλοποιούνται προς τα κάτω.

(πχ.15 αγώνες x 50% συμμετοχών= 7,5 =7 αγώνες)

Όλοι οι παίχτες που έχουν δηλωθεί στην λίστα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο My Basket Cup 4on4,ανεξαρτήτως αριθμού συμμετοχών.

Όλοι οι παίχτες έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε παραπάνω από μια ομάδα της διοργάνωσης εφόσον βρίσκεται σε διαφορετική Division.

(Εξαιρούνται οι παίχτες που συμμετέχουν στην Div 1 του πρωταθλήματος)

Σε αυτή την περίπτωση, παίχτης που συμμετέχει σε ομάδα της Div 1 δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής σε ομάδα κατώτερης κατηγορίας παρά μόνο σε ομάδα εκτός συναγωνισμού/θυγατρική, όπως περιγράφεται παρακάτω.

Κάθε ομάδα που έχει στην σύνθεσή της έναν (1) παίχτη από την Div1 ή/και παραπάνω από έναν (1) παίχτη που αγωνίζεται σε ανώτερη κατηγορία, ΔΕΝ θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στα playoff ή σε τελικούς του πρωταθλήματος στο οποίο συμμετέχει.

Εξαίρεση: Μια ομάδα δύναται να έχει μέχρι δύο (2) παίχτες στην σύνθεσή της και να συμμετάσχει κανονικά σε playoff και τελικούς υπό την προϋπόθεση ότι οι δύο παίχτες δεν θα παίζουν ταυτόχρονα στον ίδιο αγώνα και σε τυχόν playoff/τελικούς θα συμμετάσχει μόνο ο (1) ένας.

Ο παίχτης που αγωνίζεται σε παραπάνω από μια ομάδα της διοργάνωσης, είναι υποχρεωμένος να επιλέξει μια και μόνο ομάδα για να αγωνισθεί στο My Basket Cup 4on4 καθ’ όλη τη διάρκεια του. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί συμμετοχή και στις δύο ομάδες τότε αυτομάτως μετράει η πρώτη χρονικά συμμετοχή και η ομάδα που έπαιξε αμέσως μετά θα αποκλείεται από την συνέχεια του κυπέλλου.

Σε περίπτωση που οι ομάδες αναμετρηθούν μεταξύ τους ο παίχτης είναι υποχρεωμένος να επιλέξει μια και μόνο ομάδα για να αγωνισθεί.

Μια ομάδα θα χάσει τον αγώνα με μηδενισμό (20-0), εάν δεν παρουσιαστεί στην προγραμματισμένη ώρα, στο προγραμματισμένο γήπεδο, με τέσσερις (4) αθλητές έτοιμους να αγωνιστούν.

Κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να παρουσιάζεται στο γήπεδο με maximum επτά (7) αθλητές έτοιμους να αγωνιστούν ανά παιχνίδι.

ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ


Το παιχνίδι ξεκινά με ”μπει δε μπει” από την κορυφή του 3 πόντου από την τυπικά γηπεδούχο ομάδα.

Η ομάδα που θα κερδίσει τη διαδικασία θα έχει την κατοχή της μπάλας για την πρώτη (1) και την τέταρτη (4) περίοδο.

ΣΚΟΡΑΡΙΣΜΑ


Κάθε καλάθι που επιτυγχάνεται μέσα από την γραμμή του τρίποντου (6,75) μετράει για ένα (1) πόντο.

Κάθε καλάθι που επιτυγχάνεται έξω από την γραμμή του τρίποντου (6,75) μετράει για δυο (2) πόντους.

Κάθε εύστοχη ελεύθερη βολή μετράει για ένα (1) πόντο.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ / ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΓΩΝΑ


Τέσσερις (4) περίοδοι των δώδεκα (12) λεπτών. 

Ο χρόνος είναι μεικτός και δεν σταματάει κάθε φορά που η μπάλα είναι «νεκρή».

Ο χρόνος σταματάει μόνο στα τελευταία 2 λεπτά της 4ης περιόδου και μόνο εάν το κρίνει ο διαιτητής (πχ. τραυματισμός) και σε περίπτωση timeout.

Θα υπάρχει ένα διάλειμμα του ενός (1) λεπτού πριν ξεκινήσει η κάθε περίοδος και τριών (3) λεπτών μεταξύ 2ης και 3ης περιόδου.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Εάν το αποτέλεσμα είναι ισόπαλο στην λήξη της κανονικής διάρκειας μια επιπλέον περίοδος 2 λεπτών θα παιχτεί μέχρι να υπάρξει νικητής.

Εάν πριν ολοκληρωθεί η παράταση μια από τις 2 ομάδες πετύχει διαφορά 2 πόντων τότε το παιχνίδι λήγει αυτόματα εκείνη τη στιγμή.

Η παράταση ξεκινά με ”μπει δε μπει” από την κορυφή του 3 πόντου από την τυπικά γηπεδούχο ομάδα.

Θα υπάρξει ένα διάλειμμα του ενός (1) λεπτού πριν ξεκινήσει η παράταση.

FOUL / ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΒΟΛΕΣ


Μια ομάδα μπαίνει στην φάση των ομαδικών σφαλμάτων (fouls) όταν έχει διαπράξει (5) πέντε ομαδικά σφάλματα ανά περίοδο και η κλιμάκωση των ποινών ως ενιαία και συνολική διαδικασία καταμέτρησης(ανεξαρτήτως περιόδων ή παρατάσεων) έχει ως εξής:

 • 1 ελεύθερη βολή για κάθε σφάλμα μετά τη συμπλήρωση των 5 ομαδικών.
 • 2 ελεύθερες βολές για κάθε σφάλμα μετά τη συμπλήρωση των 7 ομαδικών.
 • 2 ελεύθερες βολές & κατοχή της μπάλας για κάθε σφάλμα μετά την συμπλήρωση των 9 ομαδικών (αντιαθλητικό φάουλ).
 • Στο τελευταίο 2λεπτο της 4ης περιόδου δεν υφίσταται η 3η κατηγορία σφαλμάτων (2 ελεύθερες βολές & κατοχή της μπάλας) και η καταμέτρηση συνεχίζεται κανονικά.
 • Σε περίπτωση σφάλματος κατά την προσπάθεια για σκοράρισμα (όπως αυτό ορίζεται από τους κανονισμούς της FIBA), μέσα από την γραμμή του τρίποντου δίνεται μια (1) ελεύθερη βολή, εφόσον εμπίπτει στη φάση των ομαδικών σφαλμάτων.
 • Σε περίπτωση σφάλματος κατά την προσπάθεια για σκοράρισμα (όπως αυτό ορίζεται από τους κανονισμούς της FIBA), έξω από την γραμμή του τρίποντου δίνονται δυο (2) ελεύθερες βολές, εφόσον εμπίπτει στη φάση των ομαδικών σφαλμάτων.
 • Σε περίπτωση σφάλματος κατά την προσπάθεια για σκοράρισμα (όπως αυτό ορίζεται από τους κανονισμούς της FIBA) συνδυασμένα με εύστοχη προσπάθεια δίνεται μια (1) επιπλέον ελεύθερη βολή.
 • Σε περίπτωση σφάλματος που δεν γίνονται κατά την διάρκεια προσπάθειας σκοραρίσματος, αλλά που εμπίπτουν στην φάση των ομαδικών σφαλμάτων δίνεται μια (1) ή δυο (2) ελεύθερες βολές.
 • Σε κάθε μοναδική ή τελευταία βολή (εκτός του αντιαθλητικού φάουλ & της τεχνικής ποινής) την επαναφορά (rebound) μπορούν να διεκδικήσουν έως 6 παίχτες.(5 στα πλαϊνά της ρακέτας (3-2) και ο εκτελεστής της/των βολής/-ων)

ΠΑΡΑΤΑΣΗ

*Στην παράταση όλα τα σφάλματα τιμωρούνται με μία (1) ελεύθερη βολή.

Σε περίπτωση σφάλματος κατά την προσπάθεια για σκοράρισμα (όπως αυτό ορίζεται από τους κανονισμούς της FIBA), έξω από την γραμμή του τρίποντου δίνονται δυο (2) ελεύθερες βολές.

Σε περίπτωση αντιαθλητικού φάουλ θα εκτελούνται 2 (δύο) ελεύθερες βολές και η κατοχή θα είναι υπέρ της ομάδας που το κέρδισε.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ


Η εσκεμμένη καθυστέρηση του παιχνιδιού από μια ομάδα ,τιμωρείται με αλλαγή της κατοχής της μπάλας και η απόφαση αυτή είναι στην κρίση της γραμματείας αφού προειδοποιήσει στα 10″ και στα 5”.

Στα τελευταία 2 λεπτά της τελευταίας περιόδου κάθε επίθεση διαρκεί 20 δευτερόλεπτα.

Σε περίπτωση φάουλ κατά την διάρκεια της επίθεσης των 20 δευτερολέπτων που δεν οδηγεί σε βολές, ανανεώνει σε κάθε περίπτωση τον χρόνο επίθεσης. Εάν έχει ακουστεί η προειδοποίηση των 10” ή/και των 5” η ανανέωση επίθεσης πηγαίνει στα 10” με επαναφορά από την κοντινότερη γραμμή.

Σε περίπτωση επιθετικού ριμπάουντ ο χρόνος ανανέωσης επίθεσης είναι τα 10” και ακούγεται προειδοποίηση από την γραμματεία αμέσως μόλις υπάρξει κατοχή μπάλας.

*Η επίθεση θεωρείται ότι έχει ξεκινήσει μόνο εάν η μπάλα έχει βγει εκτός τριπόντου.

ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ Η ΜΠΑΛΑ


Μετά από καλάθι, η μπάλα αλλάζει κατοχή. Η επαναφορά της μπάλας θα γίνεται από την κοντινότερη πλάγια ή τελική γραμμή ή με check ball. Κατά την διάρκεια της πρώτης πάσας προς το τρίποντο η αντίπαλη ομάδα δεν μπορεί να παίξει άμυνα και οφείλει να δώσει τον εύλογο χρόνο για να καθαρίσει η κατοχή. (Δεν είναι απαραίτητη η αλλαγή πάσας).

Είναι απαραίτητο η μπάλα να βγει εκτός τριπόντου σε κάθε νέα επίθεση.

 • Εάν ακολουθήσει επιθετικό ριμπάουντ, η επιτιθέμενη ομάδα μπορεί να συνεχίσει την προσπάθεια της για σκοράρισμα.
 • Εάν ακολουθήσει αμυντικό ριμπάουντ, η αμυνόμενη ομάδα πρέπει να βγάλει την μπάλα έξω από την γραμμή του τρίποντου.(Δεν είναι απαραίτητη η αλλαγή πάσας)
 • Μετά από κλέψιμο, λάθος κ.α. η μπάλα σε κάθε περίπτωση πρέπει να βγει εκτός από την γραμμή του τρίποντου.(Δεν είναι απαραίτητη η αλλαγή πάσας)
 • Μετά από αμυντικό φάουλ η επαναφορά της μπάλας θα γίνεται από την κοντινότερη πλάγια ή τελική γραμμή ή με check ball.Ο παίχτης πρέπει να βγει ξανά εκτός από την γραμμή του τρίποντου.(Δεν είναι απαραίτητη η αλλαγή πάσας)
 • Σε κάθε άλλη περίπτωση αλλαγής κατοχής εκτός από επιτυχημένο καλάθι (π.χ. βήματα), η επαναφορά της μπάλας θα γίνεται από την κοντινότερη πλάγια ή τελική γραμμή ή με check ball.
 • Ένας παίκτης θεωρείται εκτός τρίποντου όταν και τα δυο του πόδια είναι εκτός γραμμής.
 • Σε περίπτωση που μια ομάδα πετύχει καλάθι χωρίς να έχει βγει εκτός γραμμής 3πόντου το καλάθι δεν μετράει αλλά η κατοχή παραμένει στην ομάδα που το πέτυχε.
 • Σε κάθε περίπτωση jump ball πραγματοποιείται ”μπει δε μπει” από την κορυφή του 3πόντου μεταξύ των 2 εμπλεκόμενων στη φάση παικτών.(Το σουτ αναλαμβάνει ο επιτιθέμενος παίκτης)
 • Όλες οι επαναφορές στα τελευταία 20” κάθε περιόδου ,και στα τελευταία 2 λεπτά του αγώνα θα γίνονται από την βασική ή την κοντινότερη πλάγια  γραμμή.
 • Όλες οι επαναφορές στα τελευταία 20” κάθε περιόδου ,και στα τελευταία 2 λεπτά του αγώνα μετά από καλάθι θα γίνονται από την βασική γραμμή προς το τρίποντο και η αντίπαλη ομάδα δεν μπορεί να παίξει άμυνα και οφείλει να δώσει τον εύλογο χρόνο για να καθαρίσει η κατοχή. (Δεν είναι απαραίτητη η αλλαγή πάσας)
 • *Μετά από time out η ομάδα που επιτίθεται έχει την δυνατότητα κατ’ επιλογή να κάνει επαναφορά από την πλαϊνή γραμμή με πάσα επίθεσης προς τα μέσα στο καλάθι χωρίς να χρειάζεται να βγει εκτός τριπόντου (είναι ήδη εκτός).Η πάσα αυτή κόβεται κανονικά σε κάθε περίπτωση (ακόμα και μετά από καλάθι)

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΟΙΝΗ / ΑΝΤΙΑΘΛΗΤΙΚΑ FOUL


 • Τεχνική ποινή θα καταλογίζεται  για κάθε συμπεριφορά η οποία δεν είναι μέσα στο αθλητικό πνεύμα του ”Ευ αγωνίζεσθαι” κατά την κρίση του διαιτητή. Κάθε τεχνική ποινή θα έχει σαν αποτέλεσμα την εκτέλεση μίας ελεύθερης βολής από την άλλη ομάδα και το παιχνίδι θα συνεχίζετε από εκεί που σταμάτησε. Η επαναφορά θα γίνεται από από την κοντινότερη πλάγια ή τελική γραμμή ή με check ball.
 • Σε περίπτωση αντιαθλητικού φάουλ θα εκτελούνται (δύο) 2 ελεύθερες βολές και η κατοχή θα είναι υπέρ της ομάδας που το κέρδισε.

*Εάν κάποιος αθλητής υποπέσει σε 2 αντιαθλητικά φάουλ ή σε 2 τεχνικές ποινές ή σε 1 αντιαθλητικό και 1 τεχνική ποινή στο ίδιο παιχνίδι αποβάλλεται αυτομάτως από τον διαιτητή.

*Επίσης ο διαιτητής κατά την κρίση του μπορεί να αποβάλλει αθλητές για προφορικές ή φυσικές πράξεις βίας.

ΑΛΛΑΓΕΣ/ TIME OUTS


 • Οι αλλαγές επιτρέπονται από οποιοδήποτε ομάδα όταν ο χρόνος είναι νεκρός ή δεν υπάρχει παιχνίδι και για να είναι έγκυρες και να πραγματοποιηθούν θα πρέπει προηγουμένως να έχουν ζητηθεί από τη γραμματεία ή/και τον διαιτητή και να έχει ενημερωθεί ο παίκτης ο οποίος πρόκειται να αντικατασταθεί. Η διαδικασία θα πρέπει να γίνει άμεσα και χωρίς κάποια κωλυσιεργία.

        *Το χρονόμετρο δεν σταματάει.

 • Κάθε ομάδα δικαιούται από δύο (2) time out των 30″ καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, ένα (1) time out 30″ στα τελευταία δύο λεπτά του αγώνα και ένα (1) time out 30″ στην παράταση.

       *Το χρονόμετρο σταματάει.

ΓΕΝΙΚΑ / ΕΔΥΜΑΣΙΑ


Για την είσοδό σας στο γήπεδο απαιτούνται υποχρεωτικά καθαρά αθλητικά υποδήματα τα οποία και θα πρέπει να αλλάζονται στα αποδυτήρια για λόγους υγιεινής και προστασίας του γηπέδου.

Κανείς παίκτης δεν επιτρέπεται να φοράει μεταλλικά αντικείμενα όπως αλυσίδα κ.α αφού αποτελούν κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των αντιπάλων.

Όλες οι ομάδες είναι απαραίτητο να διαθέτουν εμφανίσεις.!

*Σε περίπτωση που κάποια ομάδα δεν φέρει εμφανίσεις δεν θα τηρούνται στατιστικά δεδομένα.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ-ΑΙΜΑ


Σε περίπτωση που υπάρχει πληγή αίματος, ή αίμα σε ρούχα κάποιου διαγωνιζομένου αυτός θα πρέπει να γίνει αλλαγή και να φροντίσει την πληγή.  Αν τα ρούχα έχουν αίμα αυτό θα πρέπει να απομακρυνθεί ή να αλλάξει ο αθλητής.  Ο διαιτητής μπορεί να σταματήσει το παιχνίδι όταν κρίνει ότι για οποιονδήποτε λόγο τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των αθλητών και να αποφασιστεί από τους διοργανωτές το αποτέλεσμα.

ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ


Οι διαγωνιζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να τηρούν το ευ αγωνίζεσθαι, να σέβονται τους διοργανωτές και τους αντιπάλους.

Οι διοργανωτές έχουν το δικαίωμα να αποβάλουν οποιονδήποτε παίκτη ή ομάδα πιστεύουν οι ίδιοι ότι δεν ακολουθεί τους κανόνες ορθής συμπεριφοράς. Οι διοργανωτές έχουν δικαίωμα να ζητούν έγγραφη επιβεβαίωση μέσω ταυτότητας ή άλλου αποδεικτικού για οποιονδήποτε παίκτη.

Σε περίπτωση αποβολής ή αποχώρησης ομάδας η Διοργανώτρια αρχή διατηρεί το δικαίωμα αντικατάστασης αυτής της ομάδας με μία από τις επιλαχούσες ομάδες ή με την συνέχιση του πρωταθλήματος με μικρότερο αριθμό ομάδων.

Κάθε νέα ομάδα που εισέρχεται στο πρωτάθλημα θα μπαίνει στην εκάστοτε Division και θα παίρνει τους βαθμούς της τελευταίας ομάδας εκείνη τη στιγμή.

*Σε περίπτωση που μέλος ομάδας που συμμετέχει κανονικά σε μια ομάδα, επιθυμεί να κρατήσει την ομάδα με ίδιο όνομα αλλά με διαφορετικό ρόστερ θα συνεχίζει κανονικά με τους βαθμούς εκείνη τη στιγμή.

Κάθε νέα ομάδα θα εισέρχεται στην DIVISION 3 του πρωταθλήματος.

Η διοργανώτρια Αρχή διατηρεί το δικαίωμα ,και κατά τη δική της κρίση ,απευθείας ανόδου ομάδας σε παραπάνω κατηγορία εφόσον υπάρχει δυνατότητα μέσω Wild Card.

Η διοργανώτρια Αρχή διατηρεί το δικαίωμα ,και κατά τη δική της κρίση, την διοργάνωση Pre-season Tournament για την κάλυψη θέσεων σε πιο πάνω κατηγορίες εφόσον υπάρχει δυνατότητα.

Οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται θα είναι δεσμευτικές και υποχρεωτικές για κάθε ομάδα/αθλητή.

*Οι Διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα τροποποίησης των παραπάνω όρων οποτεδήποτε το κρίνουν σκόπιμο και προς όφελος της διοργάνωσης καθώς και την αποκλειστική ευθύνη και το προνόμιο λήψης της τελικής απόφασης για κάθε θέμα που σχετίζεται με την λειτουργία του τουρνουά είτε αυτό έχει προβλεφθεί στον παρόντα κανονισμό είτε όχι.

Οι επίσημοι κανονισμοί της FIBA ισχύουν και για το My Basket League 4on4, οι περιπτώσεις που υπάρχει διαφοροποίηση αναφέρονται παρακάτω:

ΓΗΠΕΔΟ / ΟΜΑΔΕΣ


Το παιχνίδι εξελίσσεται στο μισό γήπεδο της καλαθοσφαίρισης, σε ένα καλάθι.

Κάθε ομάδα έχει δικαίωμα στην έναρξη της σεζόν να δηλώσει από 6 μέχρι 12 παίκτες για το πρωτάθλημα και κατά την χειμερινή περίοδο να προσθέσει επιπλέον άλλους τρεις (3) με την δυνατότητα να φτάσει σε τελικό αριθμό 15 συμμετεχόντων.

 • Κάθε αθλητής για να έχει δικαίωμα συμμετοχής είναι υποχρεωμένος να φέρει μαζί του την My Basket League 4on4-Member Card-,η οποία είναι προσωπική για τον καθένα και έχει την ιδιότητα του Δελτίου Αθλητή.
 • Δικαίωμα συμμετοχής δεν έχουν αθλητές εν ενεργεία με δελτίο σε Α1, Α2 και Β εθνική. Επιτρέπεται μέχρι ένας (1) αθλητής με ενεργό δελτίο στην Γ εθνική, απαραίτητα με συμμετοχή στην ανώτερη κατηγορία του πρωταθλήματος (Division 1).
 • Στα τουρνουά που φέρουν την λέξη “Summer” στον τίτλο τους δεν υπάρχει περιορισμός συμμετοχής αθλητών με ενεργά δελτία Εθνικών κατηγοριών.

Οι αγωνιζόμενοι που έχουν δηλωθεί στην αρχική λίστα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα playoff του τουρνουά, εφόσον έχουν συμμετάσχει στο 1/3 των παιχνιδιών της ομάδας τους, που έχουν πραγματοποιηθεί. Το ίδιο ισχύει και για τους αγωνιζόμενους που θα προστεθούν σε οποιαδήποτε στιγμή του πρωταθλήματος πριν τη “μεταγραφική περίοδο”.

Τυχόν προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ λόγω τραυματισμών ή λάθος προγραμματισμού ή κενών θέσεων στην τελική15άδα θα εξετάζονται ανά πάσα στιγμή κατά την διάρκεια του πρωταθλήματος και θα αποφασίζεται από την διοργανώτρια αρχή εάν θα γίνονται δεκτές.

“Μεταγραφική περίοδος” ορίζεται η εβδομάδα στο τέλος 1ου γύρου.

Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου η ομάδα έχει την δυνατότητα να προσθέσει 3 παίκτες επιπλέον της αρχικής 12άδας και δύναται ο τελικός αριθμός του ρόστερ να φτάσει στους 15 αθλητές .

Οι αγωνιζόμενοι που θα δηλωθούν εκείνη τη περίοδο έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα playoff του τουρνουά, εφόσον έχουν συμμετάσχει στο 50% των παιχνιδιών της ομάδας τους.

*Τυχόν δεκαδικά ψηφία (0,5) στο σύνολο αγώνων θα στρογγυλοποιούνται προς τα κάτω.

(πχ.15 αγώνες x 50% συμμετοχών= 7,5 =7 αγώνες)

Όλοι οι παίχτες που έχουν δηλωθεί στην λίστα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο My Basket Cup 4on4,ανεξαρτήτως αριθμού συμμετοχών.

Όλοι οι παίχτες έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε παραπάνω από μια ομάδα της διοργάνωσης εφόσον βρίσκεται σε διαφορετική Division.

(Εξαιρούνται οι παίχτες που συμμετέχουν στην Div 1 του πρωταθλήματος)

Σε αυτή την περίπτωση, παίχτης που συμμετέχει σε ομάδα της Div 1 δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής σε ομάδα κατώτερης κατηγορίας παρά μόνο σε ομάδα εκτός συναγωνισμού/θυγατρική, όπως περιγράφεται παρακάτω.

Κάθε ομάδα που έχει στην σύνθεσή της έναν (1) παίχτη από την Div1 ή/και παραπάνω από έναν (1) παίχτη που αγωνίζεται σε ανώτερη κατηγορία, ΔΕΝ θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στα playoff ή σε τελικούς του πρωταθλήματος στο οποίο συμμετέχει.

Ο παίχτης που αγωνίζεται σε παραπάνω από μια ομάδα της διοργάνωσης, είναι υποχρεωμένος να επιλέξει μια και μόνο ομάδα για να αγωνισθεί στο My Basket Cup 4on4 καθ’ όλη τη διάρκεια του. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί συμμετοχή και στις δύο ομάδες τότε αυτομάτως μετράει η πρώτη χρονικά συμμετοχή και η ομάδα που έπαιξε αμέσως μετά θα αποκλείεται από την συνέχεια του κυπέλλου.

Σε περίπτωση που οι ομάδες αναμετρηθούν μεταξύ τους ο παίχτης είναι υποχρεωμένος να επιλέξει μια και μόνο ομάδα για να αγωνισθεί.

Μια ομάδα θα χάσει τον αγώνα με μηδενισμό (20-0), εάν δεν παρουσιαστεί στην προγραμματισμένη ώρα, στο προγραμματισμένο γήπεδο, με τέσσερις (4) αθλητές έτοιμους να αγωνιστούν.

Κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να παρουσιάζεται στο γήπεδο με maximum επτά (7) αθλητές έτοιμους να αγωνιστούν ανά παιχνίδι.

ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ


Το παιχνίδι ξεκινά με ”μπει δε μπει” από την κορυφή του 3 πόντου από την τυπικά γηπεδούχο ομάδα.

Η ομάδα που θα κερδίσει τη διαδικασία θα έχει την κατοχή της μπάλας για την πρώτη (1) και την τέταρτη (4) περίοδο.

ΣΚΟΡΑΡΙΣΜΑ


Κάθε καλάθι που επιτυγχάνεται μέσα από την γραμμή του τρίποντου (6,75) μετράει για ένα (1) πόντο.

Κάθε καλάθι που επιτυγχάνεται έξω από την γραμμή του τρίποντου (6,75) μετράει για δυο (2) πόντους.

Κάθε εύστοχη ελεύθερη βολή μετράει για ένα (1) πόντο.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ / ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΓΩΝΑ


Τέσσερις (4) περίοδοι των δώδεκα (12) λεπτών. 

Ο χρόνος είναι μεικτός και δεν σταματάει κάθε φορά που η μπάλα είναι «νεκρή».

Ο χρόνος σταματάει μόνο στα τελευταία 20 δευτερόλεπτα κάθε περιόδου και στα τελευταία 2 λεπτά της 4ης περιόδου και μόνο εάν το κρίνει ο διαιτητής (πχ. τραυματισμός) και σε περίπτωση timeout.

Θα υπάρχει ένα διάλειμμα του ενός (1) λεπτού πριν ξεκινήσει η κάθε περίοδος και τριών (3) λεπτών μεταξύ 2ης και 3ης περιόδου.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Εάν το αποτέλεσμα είναι ισόπαλο στην λήξη της κανονικής διάρκειας μια επιπλέον περίοδος 2 λεπτών θα παιχτεί μέχρι να υπάρξει νικητής.

Εάν πριν ολοκληρωθεί η παράταση μια από τις 2 ομάδες πετύχει διαφορά 2 πόντων τότε το παιχνίδι λήγει αυτόματα εκείνη τη στιγμή.

Η παράταση ξεκινά με ”μπει δε μπει” από την κορυφή του 3 πόντου από την τυπικά γηπεδούχο ομάδα.

Θα υπάρξει ένα διάλειμμα του ενός (1) λεπτού πριν ξεκινήσει η παράταση.

FOUL / ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΒΟΛΕΣ


Μια ομάδα μπαίνει στην φάση των ομαδικών σφαλμάτων (fouls) όταν έχει διαπράξει (5) πέντε ομαδικά σφάλματα ανά περίοδο και η κλιμάκωση των ποινών ως ενιαία και συνολική διαδικασία καταμέτρησης(ανεξαρτήτως περιόδων ή παρατάσεων) έχει ως εξής:

 • 1 ελεύθερη βολή για κάθε σφάλμα μετά τη συμπλήρωση των 5 ομαδικών.
 • 2 ελεύθερες βολές για κάθε σφάλμα μετά τη συμπλήρωση των 7 ομαδικών.
 • 2 ελεύθερες βολές & κατοχή της μπάλας για κάθε σφάλμα μετά την συμπλήρωση των 9 ομαδικών (αντιαθλητικό φάουλ).
 • Στο τελευταίο 2λεπτο της 4ης περιόδου δεν υφίσταται η 3η κατηγορία σφαλμάτων (2 ελεύθερες βολές & κατοχή της μπάλας) και η καταμέτρηση συνεχίζεται κανονικά.
 • Σε περίπτωση σφάλματος κατά την προσπάθεια για σκοράρισμα (όπως αυτό ορίζεται από τους κανονισμούς της FIBA), μέσα από την γραμμή του τρίποντου δίνεται μια (1) ελεύθερη βολή, εφόσον εμπίπτει στη φάση των ομαδικών σφαλμάτων.
 • Σε περίπτωση σφάλματος κατά την προσπάθεια για σκοράρισμα (όπως αυτό ορίζεται από τους κανονισμούς της FIBA), έξω από την γραμμή του τρίποντου δίνονται δυο (2) ελεύθερες βολές, εφόσον εμπίπτει στη φάση των ομαδικών σφαλμάτων.
 • Σε περίπτωση σφάλματος κατά την προσπάθεια για σκοράρισμα (όπως αυτό ορίζεται από τους κανονισμούς της FIBA) συνδυασμένα με εύστοχη προσπάθεια δίνεται μια (1) επιπλέον ελεύθερη βολή.
 • Σε περίπτωση σφάλματος που δεν γίνονται κατά την διάρκεια προσπάθειας σκοραρίσματος, αλλά που εμπίπτουν στην φάση των ομαδικών σφαλμάτων δίνεται μια (1) ή δυο (2) ελεύθερες βολές.
 • Σε κάθε μοναδική ή τελευταία βολή (εκτός του αντιαθλητικού φάουλ & της τεχνικής ποινής) την επαναφορά (rebound) μπορούν να διεκδικήσουν έως 6 παίχτες.(5 στα πλαϊνά της ρακέτας (3-2) και ο εκτελεστής της/των βολής/-ων)

ΠΑΡΑΤΑΣΗ

*Στην παράταση όλα τα σφάλματα τιμωρούνται με μία (1) ελεύθερη βολή.

Σε περίπτωση σφάλματος κατά την προσπάθεια για σκοράρισμα (όπως αυτό ορίζεται από τους κανονισμούς της FIBA), έξω από την γραμμή του τρίποντου δίνονται δυο (2) ελεύθερες βολές.

Σε περίπτωση αντιαθλητικού φάουλ θα εκτελούνται 2 (δύο) ελεύθερες βολές και η κατοχή θα είναι υπέρ της ομάδας που το κέρδισε.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ


Η εσκεμμένη καθυστέρηση του παιχνιδιού από μια ομάδα ,τιμωρείται με αλλαγή της κατοχής της μπάλας και η απόφαση αυτή είναι στην κρίση της γραμματείας αφού προειδοποιήσει στα 10″ και στα 5”.

Στα τελευταία 2 λεπτά της τελευταίας περιόδου κάθε επίθεση διαρκεί 20 δευτερόλεπτα.

Σε περίπτωση φάουλ κατά την διάρκεια της επίθεσης των 20 δευτερολέπτων που δεν οδηγεί σε βολές, ανανεώνει σε κάθε περίπτωση τον χρόνο επίθεσης. Εάν έχει ακουστεί η προειδοποίηση των 10” ή/και των 5” η ανανέωση επίθεσης πηγαίνει στα 10” με επαναφορά από την κοντινότερη γραμμή.

Σε περίπτωση επιθετικού ριμπάουντ ο χρόνος ανανέωσης επίθεσης είναι τα 10” και ακούγεται προειδοποίηση από την γραμματεία αμέσως μόλις υπάρξει κατοχή μπάλας.

*Η επίθεση θεωρείται ότι έχει ξεκινήσει μόνο εάν η μπάλα έχει βγει εκτός τριπόντου.

ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ Η ΜΠΑΛΑ


Μετά από καλάθι, η μπάλα αλλάζει κατοχή. Η επαναφορά της μπάλας θα γίνεται από την κοντινότερη πλάγια ή τελική γραμμή ή με check ball. Κατά την διάρκεια της πρώτης πάσας προς το τρίποντο η αντίπαλη ομάδα δεν μπορεί να παίξει άμυνα και οφείλει να δώσει τον εύλογο χρόνο για να καθαρίσει η κατοχή. (Δεν είναι απαραίτητη η αλλαγή πάσας)

 • Εάν ακολουθήσει επιθετικό ριμπάουντ, η επιτιθέμενη ομάδα μπορεί να συνεχίσει την προσπάθεια της για σκοράρισμα.
 • Εάν ακολουθήσει αμυντικό ριμπάουντ, η αμυνόμενη ομάδα πρέπει να βγάλει την μπάλα έξω από την γραμμή του τρίποντου.(Δεν είναι απαραίτητη η αλλαγή πάσας)
 • Μετά από κλέψιμο, λάθος κ.α. η μπάλα σε κάθε περίπτωση πρέπει να βγει εκτός από την γραμμή του τρίποντου.(Δεν είναι απαραίτητη η αλλαγή πάσας)
 • Μετά από αμυντικό φάουλ η επαναφορά της μπάλας θα γίνεται από την κοντινότερη πλάγια ή τελική γραμμή ή με check ball.Ο παίχτης πρέπει να βγει ξανά εκτός από την γραμμή του τρίποντου.(Δεν είναι απαραίτητη η αλλαγή πάσας)
 • Σε κάθε άλλη περίπτωση αλλαγής κατοχής εκτός από επιτυχημένο καλάθι (π.χ. βήματα), η επαναφορά της μπάλας θα γίνεται από την κοντινότερη πλάγια ή τελική γραμμή ή με check ball.
 • Ένας παίκτης θεωρείται εκτός τρίποντου όταν και τα δυο του πόδια είναι εκτός γραμμής.
 • Σε περίπτωση που μια ομάδα πετύχει καλάθι χωρίς να έχει βγει εκτός γραμμής 3πόντου το καλάθι δεν μετράει αλλά η κατοχή παραμένει στην ομάδα που το πέτυχε.
 • Σε κάθε περίπτωση jump ball πραγματοποιείται ”μπει δε μπει” από την κορυφή του 3πόντου μεταξύ των 2 εμπλεκόμενων στη φάση παικτών.(Το σουτ αναλαμβάνει ο επιτιθέμενος παίκτης)
 • Όλες οι επαναφορές στα τελευταία 20” κάθε περιόδου ,και στα τελευταία 2 λεπτά του αγώνα θα γίνονται από την βασική ή την κοντινότερη πλάγια  γραμμή.
 • Όλες οι επαναφορές στα τελευταία 20” κάθε περιόδου ,και στα τελευταία 2 λεπτά του αγώνα μετά από καλάθι θα γίνονται από την βασική γραμμή προς το τρίποντο και η αντίπαλη ομάδα δεν μπορεί να παίξει άμυνα και οφείλει να δώσει τον εύλογο χρόνο για να καθαρίσει η κατοχή. (Δεν είναι απαραίτητη η αλλαγή πάσας)
 • *Μετά από time out η ομάδα που επιτίθεται έχει την δυνατότητα κατ’ επιλογή να κάνει επαναφορά από την πλαϊνή γραμμή με πάσα επίθεσης προς τα μέσα στο καλάθι χωρίς να χρειάζεται να βγει εκτός τριπόντου (είναι ήδη εκτός).Η πάσα αυτή κόβεται κανονικά σε κάθε περίπτωση (ακόμα και μετά από καλάθι)

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΟΙΝΗ / ΑΝΤΙΑΘΛΗΤΙΚΑ FOUL


 • Τεχνική ποινή θα καταλογίζεται  για κάθε συμπεριφορά η οποία δεν είναι μέσα στο αθλητικό πνεύμα του ”Ευ αγωνίζεσθαι” κατά την κρίση του διαιτητή. Κάθε τεχνική ποινή θα έχει σαν αποτέλεσμα την εκτέλεση μίας ελεύθερης βολής από την άλλη ομάδα και το παιχνίδι θα συνεχίζετε από εκεί που σταμάτησε. Η επαναφορά θα γίνεται από από την κοντινότερη πλάγια ή τελική γραμμή ή με check ball.
 • Σε περίπτωση αντιαθλητικού φάουλ θα εκτελούνται (δύο) 2 ελεύθερες βολές και η κατοχή θα είναι υπέρ της ομάδας που το κέρδισε.

*Εάν κάποιος αθλητής υποπέσει σε 2 αντιαθλητικά φάουλ ή σε 2 τεχνικές ποινές ή σε 1 αντιαθλητικό και 1 τεχνική ποινή στο ίδιο παιχνίδι αποβάλλεται αυτομάτως από τον διαιτητή.

*Επίσης ο διαιτητής κατά την κρίση του μπορεί να αποβάλλει αθλητές για προφορικές ή φυσικές πράξεις βίας.

ΑΛΛΑΓΕΣ/ TIME OUTS


 • Οι αλλαγές επιτρέπονται από οποιοδήποτε ομάδα όταν ο χρόνος είναι νεκρός ή δεν υπάρχει παιχνίδι και για να είναι έγκυρες και να πραγματοποιηθούν θα πρέπει προηγουμένως να έχουν ζητηθεί από τη γραμματεία ή/και τον διαιτητή και να έχει ενημερωθεί ο παίκτης ο οποίος πρόκειται να αντικατασταθεί. Η διαδικασία θα πρέπει να γίνει άμεσα και χωρίς κάποια κωλυσιεργία.

        *Το χρονόμετρο δεν σταματάει.

 • Κάθε ομάδα δικαιούται από δύο (2) time out των 30″ καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, ένα (1) time out 30″ στα τελευταία δύο λεπτά του αγώνα και ένα (1) time out 30″ στην παράταση.

       *Το χρονόμετρο σταματάει.

ΓΕΝΙΚΑ / ΕΔΥΜΑΣΙΑ


Για την είσοδό σας στο γήπεδο απαιτούνται υποχρεωτικά καθαρά αθλητικά υποδήματα τα οποία και θα πρέπει να αλλάζονται στα αποδυτήρια για λόγους υγιεινής και προστασίας του γηπέδου.

Κανείς παίκτης δεν επιτρέπεται να φοράει μεταλλικά αντικείμενα όπως αλυσίδα κ.α αφού αποτελούν κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των αντιπάλων.

Όλες οι ομάδες είναι απαραίτητο να διαθέτουν εμφανίσεις.!

*Σε περίπτωση που κάποια ομάδα δεν φέρει εμφανίσεις δεν θα τηρούνται στατιστικά δεδομένα και θα επιβαρύνεται με 1€/αθλητή επιπλέον για την χρήση διακριτικών.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ-ΑΙΜΑ


Σε περίπτωση που υπάρχει πληγή αίματος, ή αίμα σε ρούχα κάποιου διαγωνιζομένου αυτός θα πρέπει να γίνει αλλαγή και να φροντίσει την πληγή.  Αν τα ρούχα έχουν αίμα αυτό θα πρέπει να απομακρυνθεί ή να αλλάξει ο αθλητής.  Ο διαιτητής μπορεί να σταματήσει το παιχνίδι όταν κρίνει ότι για οποιονδήποτε λόγο τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των αθλητών και να αποφασιστεί από τους διοργανωτές το αποτέλεσμα.

ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ


Οι διαγωνιζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να τηρούν το ευ αγωνίζεσθαι, να σέβονται τους διοργανωτές και τους αντιπάλους.

Οι διοργανωτές έχουν το δικαίωμα να αποβάλουν οποιονδήποτε παίκτη ή ομάδα πιστεύουν οι ίδιοι ότι δεν ακολουθεί τους κανόνες ορθής συμπεριφοράς. Οι διοργανωτές έχουν δικαίωμα να ζητούν έγγραφη επιβεβαίωση μέσω ταυτότητας ή άλλου αποδεικτικού για οποιονδήποτε παίκτη.

Σε περίπτωση αποβολής ή αποχώρησης ομάδας η Διοργανώτρια αρχή διατηρεί το δικαίωμα αντικατάστασης αυτής της ομάδας με μία από τις επιλαχούσες ομάδες ή με την συνέχιση του πρωταθλήματος με μικρότερο αριθμό ομάδων.

Κάθε νέα ομάδα που εισέρχεται στο πρωτάθλημα θα μπαίνει στην εκάστοτε Division και θα παίρνει τους βαθμούς της τελευταίας ομάδας εκείνη τη στιγμή.

*Σε περίπτωση που μέλος ομάδας που συμμετέχει κανονικά σε μια ομάδα, επιθυμεί να κρατήσει την ομάδα με ίδιο όνομα αλλά με διαφορετικό ρόστερ θα συνεχίζει κανονικά με τους βαθμούς εκείνη τη στιγμή.

Κάθε νέα ομάδα θα εισέρχεται στην DIVISION 3 του πρωταθλήματος.

Η διοργανώτρια Αρχή διατηρεί το δικαίωμα ,και κατά τη δική της κρίση ,απευθείας ανόδου ομάδας σε παραπάνω κατηγορία εφόσον υπάρχει δυνατότητα μέσω Wild Card.

Η διοργανώτρια Αρχή διατηρεί το δικαίωμα ,και κατά τη δική της κρίση, την διοργάνωση Pre-season Tournament για την κάλυψη θέσεων σε πιο πάνω κατηγορίες εφόσον υπάρχει δυνατότητα.

Οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται θα είναι δεσμευτικές και υποχρεωτικές για κάθε ομάδα/αθλητή.

*Οι Διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα τροποποίησης των παραπάνω όρων οποτεδήποτε το κρίνουν σκόπιμο και προς όφελος της διοργάνωσης καθώς και την αποκλειστική ευθύνη και το προνόμιο λήψης της τελικής απόφασης για κάθε θέμα που σχετίζεται με την λειτουργία του τουρνουά είτε αυτό έχει προβλεφθεί στον παρόντα κανονισμό είτε όχι.